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UNAPPROVED DRAFT 
VIRGINIA BOARD OF HEALTH PROFESSIONS 

 PRACTITIONER SELF-REFERRAL COMMITTEE 
 INFORMAL CONFERENCE ON REQUEST FOR ADVISORY OPINION 

DECEMBER 16, 2005 
 
 

TIME AND PLACE: The meeting was called to order at  
 9:12 a.m. on Friday, December 16, 2005 in Conference 

Room 1 of the Department of Health Professions, 6603 
W. Broad St., Richmond, VA. 

 
MEMBERS PRESENT: Juan M. Montero, II, M.D. (Chair) 
 David H. Hettler, O.D. 
 Harold S. Seigel, D.D.S. 
     
STAFF PRESENT: Elizabeth A. Carter, Ph.D., Director for the Board 
 Jim Banning, Executive Director, Administrative 

Proceedings Division 
 Grant Kronenberg, Administrative Proceedings 

Division 
 
OTHERS PRESENT: There were no others present for the meeting.  

 
QUORUM: With three members of the Committee present, a 

quorum was established. 
 
PURPOSE OF CONFERENCE: VASCULAR & TRANSPLANT SPECIALISTS 

(VTS).  The purpose of the informal conference was to 
review the staff’s draft recommendation for the 
Vascular advisory opinion and make a final decision 
on a recommendation to be presented to the full Board 
in accordance with §2.2-4019 of the Code of Virginia 
(1950), as amended.  The practice group requested the 
Board’s opinion in the matter of VTS joining with 
another practice group to establish a separate business 
entity to provide access services primarily for dialysis 
patients.  In addition, the facility would be a separate 
business entity owned by the individual physicians in 
both practices.  The issues under discussion were: 

 
 1.  Does a practitioner violate the Practitioner Self-

Referral Act if he refers a patient to an entity in which 
he is an investor, and he then provides the care at the 
entity? 

 
 2.  If a practitioner refers a patient to an entity in which 

he is an investor, but does not provide the care at that 
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entity, does he violate the Practitioner Self-Referral 
Act? 

 
 a.  Do referrals to Vascular qualify as referrals within 

the referring practitioner’s group practice? 
 
 b.  Do referrals to Vascular qualify as referrals within 

the referring practitioner’s office practice? 
  
COMMITTEE  
RECOMMENDATION: On properly seconded motion by Dr. Seigel, the 

Committee voted to adopt staff’s advisory opinion as 
presented and submit to the full board for approval.  
The advisory opinion of staff is as follows: 

 
 1.  If a physician refers a patient to Vascular and then 

provides the patient services at Vascular, there is no 
violation of the Act; 

 2.  Vascular does not qualify as part of the referring 
physician’s practice group, from which he is referring 
patients; 

 3.  Vascular qualifies as part of the referring 
physician’s office practice if he provides or supervises 
the provision of health care services to patients on an 
ongoing basis at the Vascular facility.  

 
APPROVAL OF MINUTES: On properly seconded motion by Dr. Hettler, the 

Committee voted unanimously to approve the minutes 
of the October 20, 2004 meeting.  

 
 ADJOURNMENT: There being no further 

business, the meeting adjourned at 9:50 a.m. 
 
 
 
 
___________________________________________ 
Juan M. Montero, II, M.D. 
 
___________________________________________ 
Elizabeth A. Carter, Ph.D., Executive Director  
 


